top of page
כתבות-ריק-1.jpg

6 ינואר, 2015

כך תבצעו את הבחירה הנכונה

כמה מכם מקפידים לבדוק את רכיבי המזונות אותם אתם קונים בסופר? כנראה שמדובר באנשים בודדים. יכול להיות שהסיבה לכך היא מחסור בזמן או בכלים להבנת הטרמינולוגיה התזונתית. יכול גם להיות שדי לכם בהסתמכות על היצרן שכותב "עשיר בדגנים" וזה נשמע לכם כמו משהו בריא. למעשה איך זה שונה מלקנות מכונית יד שנייה מבלי לעשות לה טסט, כי היא נראית טוב ובנוסף הבעלים שלה מצהיר שהיא במצב מצוין?!?!

סימון תזונתי הוא פירוט כמות הקלוריות ורכיבי התזונה במוצרי מזון הארוזים מראש. הוא חייב לכלול את כמות האנרגיה (קלוריות), פחמימות, חלבונים, שומנים ונתרן (מלח). אם לא הייתם מתנגדים להוריד כמה קילוגרמים ממשקלכם, כנראה שאתם בכל מקרה בודקים כמה קלוריות תענוג קולינארי כזה או אחר עומד "לעלות לכם". הבעיה היא שפעמים רבות אנחנו מסתכלים בקנקן ולא מה שיש בו. כלומר, אנו נוטים להסתמך על כותרות כמו "ללא סוכר" או "ללא שומן", מבלי להסתכל בתכולתו או מבלי להשוות אותו למוצר המקורי, שאינו נושא תווית זו. אם ניקח מוצר כמו וופלים בתור דוגמה, אמנם קיים הבדל קלורי בין וופלים רגילים לבין וופלים ללא סוכר, אך מדובר בהבדל די זניח. הסיבה נעוצה בכך שאת מקומו של הסוכר תופסות כמויות עודפות של שומן. יתרה מכך, מחקרים מראים שאנשים אוכלים יותר ממוצרים שנתפסים בעיניהם כדיאטטים יותר, מבלי לשים לב שהם מזמן פיצו על הפער הקטן בקלוריות שבין שני המוצרים. הבאתי את הוופלים כדוגמה, אבל מה לדעתכם קורה כאשר המוצר דל השומן הוא גרנולה? כיוון שגרנולה נתפסת כמוצר בריאות, היא עשויה לגרום לאכילה מופרזת נטולת רגשות אשם, וכתוצאה מכך גם לעליה במשקל.

על מנת להבין מה מכילים מוצרים שונים יש צורך בהכרת המרכיבים והבנת משמעותם, משימה לא קלה. לפיכך, בחרתי להציג לכם קיצור דרך קטן שיוכל להקל עליכם בבחירת חלק המזונות הרצויים, או לפחות ימנע מכם ליפול בחלק מהפחים שיצרני המזון טומנים לכם:

  • דל קלוריות מול מופחת קלוריות.

ההגדרה "דל קלוריות" (או דיאטטי) מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ-40 קלוריות ל-100 גרם מזון, או 20 קלוריות ל-100 מ"ל משקה מוכן. לעומת זאת, ההגדרה "מופחת קלוריות" (או לייט) מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ-2/3 מכמות הקלוריות של המוצר המקביל שאינו מופחת. כלומר אם המוצר המקורי הוא שמנת אזי ששמנת לייט לא ממש תקדם את תהליך הירידה במשקל.

  • דל שומן מול מופחת שומן.

ההגדרה "דל שומן" מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ-2 גרם שומן ל-100 גרם מזון.  לעומת זאת, ההגדרה "מופחת שומן" מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ- 2/3 מכמות השומן של המוצר המקביל שאינו מופחת (ראו דוגמה לעיל).

  • דל כולסטרול מול מופחת כולסטרול.

ההגדרה "דל כולסטרול" מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ-30 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם/מ"ל מזון. לעומת זאת, ההגדרה "מופחת כולסטרול" מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ-2/3 מכמות הכולסטרול של המוצר המקביל שאינו מופחת.

  • דל נתרן מול מופחת נתרן.

ההגדרה "דל נתרן" מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ- 100 מ"ג נתרן ל-100 גרם/מ"ל מזון. לעומת זאת, ההגדרה "מופחת נתרן" מבטיחה שהמוצר לא יכיל יותר מ-1/4 מכמות הנתרן של המוצר המקביל שאינו מופחת, ויותר מ-100 מ"ג נתרן ב-100 גרם/מ"ל מזון. 

Shopping Basket
20190319_113448.jpg
bottom of page