הטיפול התזונתי במעי רגיז
השפעת התזונה על מערכת העיכול שונה מאדם לאדם. פעמים רבות רכיבי תזונה מסויימים או התנהגות אכילה לקויה עשויים להחריף את הסימפטומים. אך מכיוון שהפרעת בתנועתיות ו/או רגישות יתרה של מערכת העיכול אופייניות במצבים של מעי רגיז (מעי רגיש), גם עצם מעבר מזון במערכת העיכול עשוי להחריף את הסימפטומים, ללא התייחסות לסוג המזון. עם זאת, הימנעות מאכילה לא מונעת סימפטומים והיא עשויה לגרום לחסרים תזונתיים ובעיות בריאותיות אחרות.
אחת השאלות הנפוצות ביותר בקרב אנשים הסובלים ממעי רגיז היא מאילו מזונות כדאי להימנע? בהקשר זה חשוב לציין שהתזונה אינה הגורם לתסמונת המעי הרגיז אך בפירוש בעלת השפעה רבה על אופן הביטוי שלו וחומרת הסימפטומים. אנשים רבים עם מעי רגיז חווים סימפטומים לאחר האכילה וייתכן שאף ישימו לב כי מאכלים מסויימים עשויים להחריף את הסימפטומים בהזדמנות אחת, ואילו כלל לא להשפיע בהזדמנות אחרת. על מנת לאבחן נכון את הבעיה ולהימנע ויתורים מיותרים אשר עשויים לפגוע לא רק בבריאות אלא גם באיכות החיים, חשוב לבצע תהליך נכון של ניסוי וטעיה בליווי דיאטנית קלינית המתמחה בתחום.
מבין המזונות ורכיבי התזונה העשויים להיות בעיתיים ניתן למצוא לדוגמה:
-
סיבים תזונתיים - קיימים סוגים שונים של סיבים תזונתיים המשפיעים באופן שונה על מערכת העיכול ומצריכים התייחסות שונה כאשר מדובר במעי רגיז. מעי רגיז עם עצירות יקבל לדוגמה התייחסות תזונתית שונה מזו של מעי רגיז עם שלשולים (כנ"ל לגבי מעי רגיז עם עצירות ושלשולים לסירוגין). מאכלים העשירים הסיבים תזונתיים כוללים מוצרים מדגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות. בנוסף, קיימים בשוק תוספי סיבים תזונתיים אשר עשויים לעזור בחלק מהמקרים ואילו להרע באחרים, ולכן אין להתייחס אליהם כהמלצה גורפת בכל מקרה של מעי רגיז.
-
מאכלים שומניים כמו בשרים מטוגנים, גבינות שמנות, מאפים שומניים, רטבים עתירי שומן ועוד.
-
מאכלים עתירי פודמאפ (FODMAP) – קבוצות מאכלים שונות הכוללות בתוכן מוצרי חלב, קטניות, פירות וירקות מסויימים, מוצרי חיטה ועוד.
-
גלוטן?! - חלבון החיטה. גלוטן כשלעצמו אינו נחשב רכיב תזונה בעייתי למעט עבור אנשים החולים בצילאק. יחד עם זאת, אנשים רבים מעידים כי הימנעות מחיטה ומוצריה מביאה להקלה בסימפטומים של מעי רגיז. אין מדובר בסתירה אלא הבנה לא נכונה של רכיב התזונה הבעייתי בחיטה שאיננו גלוטן אלא קבוצת סוכרים המכונים אוליגוסוכרים הנחשבים לאחת מהקבוצות המרכיבות את ה-FODMAPs.
-
משקאות אלכוהוליים, מוגזים או משקאות המכילים קפאין.