top of page

דיאטת FODMAP - דיאטת פודמאפ לטיפול במעי רגיז

דיאטת פודמאפ (FODMAP) פותחה באוניברסיטת מונש האוסטרלית והיא מהווה גישה תזונתית מקובלת לטיפול בסימפטומים של מעי רגיז (מעי רגיש). השם FODMAP הוא למעשה ראשי תיבות של הרכיבים התזונתיים החשודים כבעלי השפעה שלילית על אותם הסימפטומים. הדיאטה מתבססת למעשה על פחמימות. פחמימות הן שרשראות של יחידות סוכר מסוגים שונים ובאורכים שונים, ומכאן השפעתן השונה על הגוף. יכולת הגוף לעכל ולספוג את הפחמימות משתנה בהתאם לסוג השרשרת ואורכה. בעקבות כך, לכל סוג פחמימה מבין הפחמימות המרכיבות את ה-FODMAPs תהיה השפעה שונה על מערכת העיכול ועל הסימפטומים של המעי הרגיז. יש לציין, שברוב המקרים יכולת הגוף לעכל או לספוג פחמימות אלה דומה בקרב כלל האוכלוסייה, אך בקרב אנשים עם מעי רגיז יווצרו בעקבותן סימפטומים ביתר שאת.

traffic light.jpg

הפחמימות המרכיבות את דיאטת פודמאפ (FODMAP):

  • אוליגוסוכרים - קבוצת סוכרים קצרי שרשרת אשר אינם ניתנת לעיכול (=פירוק) וספיגה ע"י גוף האדם. אוליגוסוכרים נמצאים לדוגמה בחיטה, שיפון, קטניות, שום ובצל.

  • פוליאולים - סוכרים אלכוהולים הנספגים באיטיות ובאופן חלקי ע"י גוף האדם. פוליאולים נמצאים במגוון פירות וירקות, כמו גם במוצרי דיאטה "ללא סוכר".

  • פרוקטוז - יחידה בודדת של סוכר המוכרת כסוכר פירות. הפרוקטוז אמנם לא צריך לעבור תהליך של עיכול (=פירוק) ע"י גוף האדם אך תיתכן הפרעה בספיגתו, בין היתר כתלות בנוכחות סוכר מסוג גלוקוז. פרוקטוז נמצא בעודף בדבש, פירות ומגוון מזונות מתועשים.

  • לקטוז - סוכר החלב המורכב מ-2 יחידות סוכר. על מנת להיספג על הלקטוז לעבור פירוק באמצעות אנזים הקרוי לקטאז אשר עשוי להימצא בחסר בחלק מהאוכלוסיה בכלל ובקרב אנשים עם מעי רגיז בפרט. לקטוז נמצא בכמויות משתנות במוצרי חלב ועשוי להיות נסבל בהתאם לסוג מוצר החלב ואופן צריכתו. בנוסף קיים בשוק תוסף תזונה המכיל את האנזים לקטאז ומאפשר צריכת מוצרי חלב במקביל לשימוש בו.

האינטרנט מלא במידע סותר ואף מטעה באשר לאופן ביצוע דיאטת פודמאפ (FODMAP) ובעקבות כך יכולה להיות פגיעה באפקטיביות שלה, בתסכול סביב ביצוע הדיאטה, ביצירת חסרים תזונתיים ובהסקת מסקנות שגויה. מסיבה זו חשוב מאוד לבצע את הדיאטה, רק בהשגחת דיאטנית קלינית המתמחה בתחום. בנוסף, דיאטת פודמאפ לא יועדה להיות דיאטה ארוכת טווח אלא תקופת ניסיון מבוקרת של מספר שבועות אשר בסופה ניתן לדעת איזו תזונה מטיבה עם מערכת העיכול ומאילו מאכלים יש להימנע או לצמצם צריכתם. 

את הכשרתי לביצוע דיאטת פודמאפ (FODMAP) רכשתי מאוניברסיטת מונש האוסטרלית עצמה (המקום אשר פיתח את הדיאטה), כמו גם בשנים של ניסיון מעשי בקליניקה, ואני מייצגת את ישראל במאגר הדיאטניות הבינלאומי של האוניברסיטה.

איך זה עובד?

דיאטת פודמאפ מחולקת ל-3 שלבים:

בשלב הראשון אתם מקבלים ממני תפריט דל פודמאפ (FODMAP). מי שכבר נחשף לדיאטת פודמאפ יודע שהרבה אנשי מקצוע עובדים עם טבלאות של "אסור" או "מותר", ולא באמצעות תפריטים מותאמים אישית. לדעתי צורת עבודה זו מסרבלת את הדברים וגורמת לתחושת בלבול ולצמצום אכילה. המטרה שלי היא להקנות לכם תחושת ביטחון ולספק כלים לביצוע הדיאטה בצורה הכי ידידותית, ולא פחות חשוב – מעשית. מסיבה זו אותו תפריט דל פודמאפ ניתן בצורה מפורטת הכוללת מגוון רחב של מאכלים, חלופות ואפשרויות גיוון. בנוסף, מכיוון שלעתים מאכלים שלכאורה אמורים להיות זהים יכולים להיות בעלי הרכב שונה כתלות בחברה המייצרת אותם, גם כאן אני מקפידה להיות מאוד ספציפית ולתת את כל המידע הרלוונטי לביצוע נכון של הדיאטה. 

חשוב לציין שעל מנת לקבל תוצאות מיטביות יש להתייחס לא רק לתכולת ה-FODMAPs בתזונה אלא גם להתנהגות האכילה ולכלל מרכיבי התזונה (לדוגמה סיבים תזונתיים, שומן וכדומה), אשר גם נלקחים בחשבון בזמן התאמת התפריט.

בתיאוריה, השלב הראשון של דיאטת פודמאפ אמור להימשך עד 6 שבועות, אך בפועל לעתים קרובות אנחנו מקבלים את ההטבה הרצויה והמיוחלת עוד קודם לכן ויכולים לעבור לשלב הבא.

השלב השני של דיאטת פודמאפ (FODMAP) הוא השלב בו אנחנו בודקים בנפרד כל אחת מהקבוצות המרכיבות את ה-FODMAPs תוך שמירה על דיאטת הבסיס - דיאטה דלת פודמאפ. שלב זה אמור להתבצע ממקום של רגיעה בסימפטומים של המעי הרגיז על מנת למנוע הסקת מסקנות שגויה והימנעות ממאכלים שלא לצורך. לעתים אנשים מהססים לעבור לשלב הזה לאור חשש מהישנות התסמינים, ולכן מעדיפים "לא לגעת". חשוב להבין שזהו שלב קריטי אשר בודק לא רק לאילו קבוצות מאכלים קיימת רגישות אלא גם את מידת הרגישות. לשלב זה קיים פרוטוקול עבודה מאוד ברור ומסודר ולא מדובר בתהליך של ניסוי וטעיה אקראיים. 

השלב השלישית של דיאטת פודמאפ (FODMAP) הוא למעשה שלב אורח החיים. בשלב זה אנחנו מאחדים את כל המידע שהתקבל בשלב השני של הדיאטה ומרחיבים את התפריט בהתאם למסקנות שהוסקו. בסוף התהליך אתם תדעו מאילו קבוצות עליכם להימנע ואילו קבוצות יכולות לחזור לתזונה היומיומית שלכם. למעשה בשלב זה יהיו לכם כל הכלים הנחוצים להמשיך הלאה ללא חשש.

FODMAP דיאטת
bottom of page